Czasy i obyczaje się nieustannie się zmieniają. Chociaż wszystko wokół nas jest coraz mniej wyszukane i bardziej swobodnie, niektóre formy niezmiennie pozostają znakiem dobrego tonu.

Jednym z ponadczasowych sposobów na celebrowanie uroczystych chwil i tworzenie domowego klimatu jest elegancko nakryty stół i wyjątkowa porcelanowa zastawa.

Najsłynniejsi projektanci i uznane firmy dostarczają nam dziś wiele pięknych, nowoczesnych kolekcji porcelany, dlatego możemy długo zastanawiać się nad wyborem gustownego serwisu, który będzie pasował do naszych upodobań i stylu życia.
Naczynia mogą się różnić kształtem, formą, stylem, zdobieniami, a nawet rozmiarem.

Niezmienne pozostaje jedno – niezbędne naczynia wchodzące w skład nieśmiertelnego serwisu obiadowego.

Co wchodzi w skład klasycznego serwisu porcelanowego, nawet jeśli przybiera on najbardziej awangardowe kształty? Jeśli chcemy mieć pewność, że na stole nie zabraknie żadnego niezbędnego elementu, powinniśmy odliczyć do siedmiu. Tyle właśnie rodzajów naczyń składa się na klasyczny, ponadczasowy zestaw obiadowy.

Oprócz najważniejszego pytania – jakie naczynia wybrać, musimy postawić jeszcze jedno – Czego nie może zabraknąć w naszej wymarzonej zastawie ?

Skoro zaczynamy od zupy…

Victoria – Talerz głęboki 23cm

… na pierwszy ogień powinien pójść talerz głęboki. Współcześnie może przybierać różnorodny wygląd.

Klasyczny okrągły talerz na zupę posiada rant wyznaczający maksymalny poziom umieszczanej w nim potrawy (uwaga: powinniśmy odmierzyć taką ilość zupy, która znajdzie się nieco pod krawędzią, a już na pewno jej nie przekroczy).

Jeśli chcemy zachować większy margines swobody, możemy zdecydować się na prosty kształt bez rantów bądź nowoczesny kwadratowy talerz pasujący do modnych minimalistycznych wnętrz kuchni i jadalni.

Jeśli mowa o pierwszym daniu…

Rococo – Waza

na stole powinna pojawić się waza. Zapomnijmy o przenoszeniu z kuchni do jadalni czy salonu zupy w pojedynczych talerzach.
Naczynie to, ze względu na rozmiary pełni rolę królowej stołu, więc dobrze, gdy będzie ją zdobić dekoracja łącząca tematycznie cały serwis.

Wazy warto używać nie tylko od święta – jej używanie wyrabia w najmłodszych dobre nawyki przy stole, a starszym przypomina, że wspólny posiłek jest jednym z najważniejszych domowych rytuałów.

Do dania głównego podajemy…

Classic – Talerz obiadowy

… elegancki, ale także wygodny w użyciu talerz obiadowy (tj. płaski, na drugie danie). Niezależnie od kształtu powinien być dostatecznie duży, by zmieścić na nim całą porcję potrawy bez obaw, że jej część wyląduje na stole.

Jak duży powinien być talerz obiadowy ? To zależy od naszych upodobań kulinarnych ale standardowo jest to wymiar ok. 24-27 cm.

Zanim potrawa trafi na talerz…

Classic – Półmisek 28,5

… powinna pięknie zaprezentować się na półmisku. Niezależnie od tego, czy kupujemy porcelanę w klasycznym okrągłym kształcie czy nowoczesnym kwadratowym, półmisek powinien wyróżniać się podłużnym lub owalnym kształtem.

Półmiski mogą również różnić się od siebie głębokością – warto zaopatrzyć się w kilka różnych wielkości tych naczyń z tej samej kolekcji, zwłaszcza gdy na stole planujemy więcej urozmaiconych potraw.

I jeszcze jeden nieodzowny element serwisu…

Ambition – Salaterka

… bez którego nie obędzie się żadne przyjęcie. Zgodnie z nazwą salaterka służy do podawania jarzyn, owoców lub sałatki czy nawet ziemniaków.
Salaterki mogą różnić się wielkością – te, w których znajdzie się sałatka lub surówka do obiadu, są większe od głębokich talerzy (polecana wielkość ok 23 cm).

A oto naczynie do zadań specjalnych…

Rococo – Sosjerka

… czyli sosjerka. Często niepotrzebnie chowana i wyciągana jedynie na specjalne okazje. To bardzo wdzięczny obiekt dla projektantów wyglądu porcelany – jej użycie wymaga zaprojektowania dzióbka i wymyślenie sposobu na nie-kapiącą zawartość.

Tak jak kucharza poznaje się po umiejętności sporządzenie wyjątkowego sosu, tak odpowiednio nakryta zastawa stołowa nie obędzie się bez sosjerki.

Po obiedzie czas na małe co nieco

Teraz na scenę wkracza cierpliwie czekający na swoją kolej talerz deserowy. W oryginalnych, designerskich propozycjach znanych fabryk porcelany i projektantów wcale nie musi być pomniejszoną wersją talerza płaskiego, lecz jego niebanalnym dopełnieniem.

Ważne, by wykwintne ciasta lub małe dzieła sztuki cukierniczej znalazły w nim najlepszą oprawę. Proponowane wielkości to ok 17-19 cm

Już wiemy, czego nie może zabraknąć. Ale który serwis wybrać?

Lubiana Victoria – serwis 30 części

Projektowanie naczyń porcelanowych stoi na bardzo wysokim poziomie. To chyba najbardziej dynamiczny obszar prawdziwej sztuki użytkowej.

Największe i najbardziej znane fabryki porcelany zapraszają do współpracy uznanych artystów, dzięki czemu powstają znakomite, nowoczesne kolekcje, takie jak np. Lubiana VictoriaĆmielów Rococo czy ELIH Classic Elegance.

Projektanci chętnie nawiązują do kanonów elegancji i tradycyjnych odniesień, jednak proponują estetykę i jakość na miarę nowych czasów.

Z kredensu na stół – nie pozwól Twojemu serwisowi pokrywać się kurzem

Ćmielów Rococo Białe – serwis 108 części

Naprawdę eleganckie projekty wytrzymają próbę czasu i będą mogły cieszyć oko następnych pokoleń, pod warunkiem, że będziemy dbać o te delikatne naczynia.

Z drugiej strony pełna zastawa tworzy niepowtarzalny nastrój, dzięki czemu każdy obiad może stać się małym rodzinnym przyjęciem. Dlatego wyciągajmy nasze cacka z kredensu lub szafy kuchennej tak często, jak to tylko jest możliwe.

Niezbędny element dekoracyjny – nie tylko na stole

ELIH Classic Elegance – serwis 75 części

Warto dopasować komplet naczyń stołowych do wystroju wnętrza, w którym będziemy zasiadać do posiłku. Nie ma lepszego akcentu zdobiącego wnętrze niż dobrze wybrana porcelana, o czym świetnie wiedzą wytrawni restauratorzy i organizatorzy przyjęć.

Najlepiej zdecydować się na zakup serii porcelany do której w przyszłości będziemy mogli dokupić do zestawu kolejne talerze, salaterki czy półmiski.
Takie rozwiązanie znakomicie sprawdza się w przypadku restauracji bądź gdy potrzebna jest porcelana do domu ‚z małymi dziećmi’ gdzie często są stłuczone talerze.

Zwłaszcza rodzinne przyjęcia na długo zapadną w pamięć, gdy będzie im towarzyszyć olśniewający serwis kojarzący się z domową atmosferą i wyjątkowym smakiem.