Smażenie w ostatnich latach krytykowane jako niezdrowe, jest często całkowicie i zupełnie niesłusznie wykluczane przez osoby dbające o zdrowy tryb życia.
Tymczasem okazuje się, że nie muszą one pozbawiać się ulubionych potraw z patelni bo można smażyć zdrowo bez tłuszczu.

Obecna technologia pozwoliła stworzyć takie patelnie, na których zdrowe smażenie fit jest możliwe.

Jakie patelnie umożliwiają smażenie dań bez tłuszczu?

Gerlach Natur – patelnia grillowa 28 cm

Na uwagę zasługuje tu szczególnie patelnia grillowa.
Ma ona specjalne rowki, do których podczas smażenia spływa nawet tłuszcz wytopiony z mięsa.
Najlepiej wybierać ciężkie patelnie z grubym dnem, które nagrzewają się dłużej, ale jak już się rozgrzeją, oddają daniu całe nagromadzone ciepło, wysoka temperatura skraca czas smażenia i pozwala zachować więcej cennych wartości odżywczych.

Trzeba jednak pamiętać by taka patelnia miała nieprzywierającą powłokę, polecamy ceramiczne powłoki tzw. non-stick.
Wszystkie dobrej jakości patelnie z taką powłoką nadają się do smażenia bez tłuszczu, szczególnie mięs, które już zawierają w sobie tłuszcz wytapiający się podczas smażenia. Oczywiście, możemy na nich smażyć również warzywa itd.

Pamiętajmy aby patelnia była odpowiednio nagrzana i by przewracając potrawę na drugą stronę podczas smażenia nie uszkodzić powłoki ochronnej (nie używamy ostrych narzędzi).

Dobrym pomysłem na zdrowe smażenie bez tłuszczu jest wyłożenie patelni papierem do pieczenia.
Wtedy nie musimy cały czas skrupulatnie mieszać, a wszystko się idealnie usmaży.

Gerlach Harmony Classic – patelnie ceramiczne

Smażenie dań bez tłuszczu – zalety

Tłuszcze są potrzebne naszemu organizmowi między innymi po to by takie witaminy jak A, E czy D dobrze się przyswajały.

Najlepiej jednak, by zachowały swoje cenne właściwości, spożywać je na surowo, w sałatkach. Poza tym, te najcenniejsze tłuszcze najczęściej do smażenia się nie nadają i podgrzewane do wysokich temperatur nie tylko dostarczają zbędnych kalorii, ale też trujących związków.

Warto więc postawić na zdrowe smażenie bez tłuszczu na specjalnych dobrej jakości patelniach z nieprzywierającą powłoką.

Smażenie bez tłuszczu pozwoli nam jeść zdrowe dania fit, o małej ilości kalorii. Dodatkową zaletą będzie zaoszczędzony czas na mycie patelni po smażeniu bez tłuszczu. O wiele łatwiej sobie z nią poradzimy, a pieniądze zainwestowane w dobrą patelnię zwrócą się z czasem, kiedy okaże się, że nie musimy kupować tłuszczu do smażenia czy dużej ilości płynu do mycia naczyń.

Nowoczesne smażenie dań na patelni, które umożliwia technologia XXI wieku, daje szansę na prowadzenie zdrowego trybu życia bez konieczności odmawiania sobie takich potraw.

W artykule zawarliśmy nasze propozycje nowoczesnych patelni z powłokami ceramicznymi, kliknij w nie aby przejść do naszego sklepu Żabka.

Gerlach Vitality – patelnia grillowa 28 cm

Ambition Jasper – patelnia grillowa 26 cm