Jak prawidłowo ułożyć sztućce na stole?

Uroczysty obiad czy wystawna kolacja wymagają od organizatorów sporo wysiłku.
Należy przygotować smaczne potrawy, uszykować naczynia, zadbać o odpowiednie udekorowanie stołu czy zatroszczyć się o stosowny strój.

Jednak to nie wszystko – stół biesiadny nie może przecież obyć się bez sztućców i naczyń z porcelany.
Nie należy jednak układać ich wedle własnej woli – w prawidłowym rozmieszczeniu sztućców pomoże nasz przewodnik po stołowym savoir-vivre.
Jakich zasad należy się trzymać, aby posiłek okazał się sukcesem ?

Sztućce do spożywania posiłków znane są już od wieków. Pierwsze pojawiły się łyżki, później noże i widelce.
Ludzie pierwotni korzystali wyłącznie z drewnianych sztućców, dopiero około XVI wieku zaczęto używać produktów metalowych, wykonywanych przez płatnerzy.

Do wyrobu sztućców stosowano także srebro, miedź, cynk, a nawet ołów, który w XIX wieku został wycofany ze względu na trujące właściwości.
W Polsce przed laty popularne były sztućce z rękojeściami z masy perłowej lub kości słoniowej.
Dziś sztućce, jako element zastawy stołowej, to przede wszystkim eleganckie i estetyczne wyroby ze stali nierdzewnej.

Sprawdź u nas – sztućce z najlepszej stali 18/10

Stół biesiadny – jak powinien wyglądać?

Zanim ułoży się sztućce na stole, należy zadbać o jego właściwą prezentację. Bardzo ważnym elementem jest obrus, który powinien być czysty, świeży i wyprasowany.
Najlepiej sprawdzają się obrusy jasne, np. białe lub beżowe.

Na stole nie może też zabraknąć serwisu porcelanowego: najważniejszy jest talerz do głównego dania (tzw. talerze obiadowy), na którym stawia się talerz do przekąsek (tzw. talerz deserowy).
Po prawej stronie talerza, na górze, należy umieścić szklankę do wody i kieliszki do wina, szampana i innych trunków.
Z lewej strony nakrycia musi natomiast znaleźć się serwetka, np. zwinięta w rulon i włożona w specjalny pierścień lub serwetnik.

Sprawdź u nas – talerze dostępne na sztuki

Zasady układania sztućców

Codzienne przygotowanie stołu do obiadu czy kolacji wydaje się proste, zwłaszcza w odniesieniu do sztućców. W końcu nóż kładzie się po prawej stronie talerza, widelec po lewej.
Jednak w przypadku wystawnych posiłków taka wiedza nie wystarczy. Na uroczystych przyjęciach podaje się wiele potraw, a każda z nich wymaga innego zestawu sztućców.
Należy także mieć świadomość, że jeśli menu nie przewiduje pewnego typu potraw, np. dań rybnych, wówczas nie ma konieczności umieszczania na stole widelca i noża do ryby.

Najważniejsza zasada mówi o tym, by sztućce układać w takiej kolejności, jak będą używane.
Goście zawsze automatycznie sięgają po te sztućce, które są ustawione po stronie zewnętrznej, czyli najdalej od talerza.

W związku z tym:
Po prawej stronie musi znaleźć się nóż do przystawek, a później, stopniowo coraz bliżej talerza, łyżka do zupy, nóż do ryby i nóż do dania głównego.

Po lewej stronie talerza należy umieścić widelce: widelec do przystawek po zewnętrznej, następnie widelec do ryby i widelec do dania głównego po wewnętrznej.

Na górze talerza muszą znaleźć się widelczyk i łyżeczka deserowa.
Widelczyk powinien być skierowany ząbkami w prawo, natomiast łyżeczka wierzchołkiem w lewo.
Nóż do masła należy umieścić na talerzyku do pieczywa, który kładzie się po lewej stronie zastawy nad widelcami.