Chłodne ciasto w gorący dzień? Czemu nie!
Ciasta bez pieczenia są szybkie i proste w wykonaniu, a do tego idealnie smakują na zimno.
Dziś przedstawiamy Wam 3 przepisy na łatwe i pyszne ciasta bez pieczenia.

Sernik śmietankowy z galaretkami
Składniki:
– galaretki w proszku: truskawkowa, pomarańczowa, agrestowa
– 3 galaretki cytrynowe
– okrągłe biszkopty
– 450g mascarpone
– 500ml śmietanki 30%
– 6 łyżeczek cukru pudru

Przygotowanie:
Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując od każdej 0,5l wody.
Wlej je do salaterek wyłożonych folią spożywczą. Odstaw do ostygnięcia, a następnie umieść w lodówce do całkowitego stężenia.
Galaretki wyjmij i pokrój w kostkę. Naszykuj tortownicę o średnicy 23cm i wyłóż ją papierem do pieczenia, następnie ułóż spód z biszkoptów. Weź 2 galaretki cytrynowe i przygotuj je łącznie w 1,5l wody, ostudź.

Schłodzoną śmietankę i zmiksuj z mascarpone i cukrem pudrem (przez ok. 3 min).
Następnie, dalej miksując, dodawaj wciąż płynną, zimną galaretkę cytrynową – do uzyskania jednolitej masy.

Krem połącz z galaretkami pokrojonymi w kostkę, delikatnie wymieszaj i wyłóż na spód biszkoptowy. Tortownicę odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Ciasto ozdób świeżymi owocami.

Kakaowiec z dżemem wiśniowym
Składniki:
– 2 płaskie łyżki mąki pszennej
– 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
– 300g czekoladowych herbatników typu “LU”
– 0,5 szklanki cukru
– 0,5 l mleka
– 100g masła
– żółtko
– kilka łyżek dżemu wiśniowego
– 2 łyżki kakao

Przygotowanie:
3/4 szklanki mleka wymieszaj dokładnie z mąką ziemniaczaną i pszenną, żółtkiem, cukrem i kakao. Pozostałe mleko zagotuj, a gdy będzie wrzeć, dodaj przygotowaną masę, energicznie mieszając. Całość przelej do miski i ostudź, odstaw do schłodzenia, przykryj folią, aby nie powstał kożuch.

Masło (o temperaturze pokojowej) ubijaj przez kilka minut, aż stanie się puszyste, następnie małymi porcjami dodawaj ostudzony budyń, ciągle ubijając.

Niewielką formę (np. formę do pasztetu) wysmaruj masłem, połóż papier do pieczenia. Układaj na zmianę warstwę herbatników i warstwę kremu budyniowego, jedną warstwę kremu zastępując dżemem wiśniowym. Ostatnią warstwą powinien być krem. Ciasto posyp startą czekoladą.
Do dekoracji możesz użyć też świeżych owoców, np. wiśni lub malin.

Sernik czekoladowy
Składniki:
– 340ml śmietany kremówki 36%
– 200g czekolady mlecznej Milka
– 500g serka typu Philadelphia
– 150g kruchych ciasteczek
– 60g gorzkiej czekolady
– 40g masła

Przygotowanie:
Ciastka i masło zmiksuj w malakserze na gładką masę.
Tortownicę o średnicy 23cm wyłóż papierem do pieczenia i ułóż spód z masy ciasteczkowej, wyrównując ją łyżką. Całość odstaw do lodówki. 300ml śmietany podgrzej w niewielkim rondelku i doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia. Dodaj rozdrobnioną mleczną czekoladę i odstaw na kilka minut. Następnie dokładnie wymieszaj tak, aby nie było grudek. Wystudź i odstaw do schłodzenia na minimum 12h.

Schłodzoną masę czekoladową ubij do formy gęstego kremu (użyj miksera z końcówkami do ubijania białek). Kremowy serek podziel na 3 części i dodawaj je po kolei do masy, cały czas ubijając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wyłóż na ciasteczkowy spód i wyrównaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Pozostałe 40ml śmietany podgrzej w niewielkim rondelku, doprowadź do wrzenia i odstaw z ognia. Dodaj rozdrobnioną gorzką czekoladę i odstaw na kilka minut. Następnie wymieszaj dokładnie, aż czekolada się roztopi. Polewę odstaw do ostudzenia. Otwórz formę i wyjmij ciasto, polej je polewą.
Ciasto możesz udekorować ubitą śmietaną i czekoladkami.