Lekkie sałatki do grilla  

Potrawy z grilla są zazwyczaj dość tłuste i ciężkie. Najczęściej grilluje się różne mięsa i ryby, dlatego dobrym pomysłem jest przygotowanie lekkich dodatków.
Świetnym rozwiązaniem są proste i zdrowe sałatki, które można przygotować w kilka minut.
Świetnie pasują one do dań z grilla, a ponadto dostarczają wielu witamin.

Należy jednak pamiętać, aby sosy do sałatek nie byłby zbyt tłuste, warto zrezygnować z majonezowych, ciężkich mieszanek, na rzecz jogurtu greckiego czy oliwy z oliwek.
Sałatki do dań grillowanych nie powinny być także zbyt mocno doprawiane.
Dobrze jest sięgnąć po sezonowe warzywa. Możliwości jest bardzo wiele!

• Kolorowa sałatka grillowa

Odpowiednio dobrana kompozycja warzyw, jest nie tylko zdrowa i lekka, ale dodatkowo prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie.

 Składniki:

  • papryka czerwona,
  • papryka zielona,
  • kapusta pekińska,
  • oliwa z oliwek,
  • ogórek zielony,
  • kukurydza z puszki,
  • serek feta,
  • koperek,
  • ocet winny,

Sposób wykonania:

Warzywa dokładnie umyć i pozostawić do ocieknięcia na papierowych ręcznikach. Następnie posiekać kapustę pekińską, a także drobno pokroić koperek oraz paprykę czerwoną i zieloną.
Warzywa wrzucić do większej misy. Pokroić ogórek zielony na plasterki, a ser feta w większą kostkę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, uważając, aby kawałki sera nie pokruszyły się zbytnio. Następnie odsączyć kukurydzę i dodać do całości, wymieszać.
Do osobnej miseczki wlać kilka łyżek oliwy z oliwek (wedle uznania), kilka kropel wody mineralnej i octu winnego. Wszystko dokładnie zmieszać.
Otrzymanym sosem polać warzywa i do smaku doprawić odrobiną soli.

• Sałatka z pomidorami

We Włoszech bardzo często dodatkiem do sałatek są świeże pomidory. W połączeniu z lekkimi składnikami, świetnie sprawdzają się również do potraw z grilla.

Składniki:

  • świeże pomidory (mogą być koktajlowe),
  • mozzarella,
  • bazylia,
  • rukola,
  • ocet,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz,

Sposób wykonania:

Pomidory pokroić na małe kawałki (pomidorki koktajlowe na pół). Następnie dodać małe kawałki mozzarelli lub zetrzeć ser.
Dokładnie umyć liście rukoli i osuszyć. Dodać do miski z pomidorami i mozzarellą oraz dodać świeżą bazylię.
Sałatkę skropić kilkoma kroplami oliwy z oliwek i octu. Do smaku można doprawić solą i pieprzem.

• Sałatka szparagowa

Szparagi, pomidory, oliwki i ser feta to idealne i lekkie połączenie, które kojarzy się z greckimi klimatami.

Składniki:

  • sałata lodowa,
  • pomidorki koktajlowe,
  • garść czarnych oliwek,
  • ser feta,
  • szparagi,
  • papryka żółta,
  • papryka czerwona,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • miód,
  • sól i pieprz,

Sposób wykonania:

Należy dokładnie umyć szparagi, pomidory, sałatę i paprykę. Odciąć zbędne końcówki szparagów, wrzucić szparagi do wrzącej wody i gotować przez ok. 3 minuty.
Pomidory koktajlowe przekroić na pół, ser, paprykę czerwona i paprykę żółtą pokroić w większą kostkę, sałatę rozdrobnić.
Wszystkie warzywa i ser wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Połączyć składniki ze sobą.
Następnie w osobnym pojemniku zmieszać kilka łyżek oliwy z oliwek, soku z cytryny, a także łyżkę miodu. Całość dokładnie wymieszać. Polać sosem warzywa i połączyć ze sobą.
Na koniec polecamy doprawić sałatkę pieprzem i solą.

• Sałatka z brokułów

Brokuły w połączeniu z innymi warzywami stanowią świetny dodatek do dań grillowanych. Duże znaczenie ma także idealny sos.

Składniki:

  • sałata,
  • winogrona zielone,
  • brokuły,
  • kilka rzodkiewek,
  • cebula dymka,
  • kilka plastrów smażonego boczku,
  • jabłko,
  • orzechy piniowe,
  • parmezan,
  • majonez,
  • ocet winny,
  • cukier,

Sposób wykonania:

W małej salaterce wymieszać majonez, cukier i ocet winny. Sos wstawić do lodówki na kilka minut.
W tym czasie wyciąć twarde łodyżki z brokułów i pokroić warzywa na małe kawałeczki.
Zielone winogrona przekroić na pół, drobno pokroić rzodkiewki, cebulę dymkę oraz jabłko.
Bardzo drobno pokroić także boczek. Brokuły, winogrona, rzodkiewki, cebulę dymkę, jabłka, boczek i orzeszki zmieszać w jednej misce.

Dodać sos i wszystko razem dokładnie wymieszać. Sałatkę odstawić na kilka minut przed podaniem, aby składniki dobrze się zmieszały.
Mimo obecności majonezu i boczku jest to stosunkowo lekka propozycja. Wszystko za sprawą pozostałych składników, które doskonale ze sobą współgrają.

Smacznego !