Lekkie sałatki do grilla
Potrawy z grilla są zazwyczaj dość tłuste i ciężkie. Najczęściej grilluje się różne mięsa i ryby, dlatego dobrym pomysłem jest przygotowanie lekkich dodatków.
Świetnym rozwiązaniem są proste i zdrowe sałatki, które można przygotować w kilka minut.
Świetnie pasują one do dań z grilla, a ponadto dostarczają wielu witamin.
Należy jednak pamiętać, aby sosy do sałatek nie byłby zbyt tłuste, warto zrezygnować z majonezowych, ciężkich mieszanek, na rzecz jogurtu greckiego czy oliwy z oliwek.
Sałatki do dań grillowanych nie powinny być także zbyt mocno doprawiane.
Dobrze jest sięgnąć po sezonowe warzywa. Możliwości jest bardzo wiele!
• Kolorowa sałatka grillowa
Odpowiednio dobrana kompozycja warzyw, jest nie tylko zdrowa i lekka, ale dodatkowo prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie.
Składniki:
- papryka czerwona,
- papryka zielona,
- kapusta pekińska,
- oliwa z oliwek,
- ogórek zielony,
- kukurydza z puszki,
- serek feta,
- koperek,
- ocet winny,
Sposób wykonania:
Warzywa dokładnie umyć i pozostawić do ocieknięcia na papierowych ręcznikach. Następnie posiekać kapustę pekińską, a także drobno pokroić koperek oraz paprykę czerwoną i zieloną.
Warzywa wrzucić do większej misy. Pokroić ogórek zielony na plasterki, a ser feta w większą kostkę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, uważając, aby kawałki sera nie pokruszyły się zbytnio. Następnie odsączyć kukurydzę i dodać do całości, wymieszać.
Do osobnej miseczki wlać kilka łyżek oliwy z oliwek (wedle uznania), kilka kropel wody mineralnej i octu winnego. Wszystko dokładnie zmieszać.
Otrzymanym sosem polać warzywa i do smaku doprawić odrobiną soli.
• Sałatka z pomidorami
We Włoszech bardzo często dodatkiem do sałatek są świeże pomidory. W połączeniu z lekkimi składnikami, świetnie sprawdzają się również do potraw z grilla.
Składniki:
- świeże pomidory (mogą być koktajlowe),
- mozzarella,
- bazylia,
- rukola,
- ocet,
- oliwa z oliwek,
- pieprz,
Sposób wykonania:
Pomidory pokroić na małe kawałki (pomidorki koktajlowe na pół). Następnie dodać małe kawałki mozzarelli lub zetrzeć ser.
Dokładnie umyć liście rukoli i osuszyć. Dodać do miski z pomidorami i mozzarellą oraz dodać świeżą bazylię.
Sałatkę skropić kilkoma kroplami oliwy z oliwek i octu. Do smaku można doprawić solą i pieprzem.
• Sałatka szparagowa
Szparagi, pomidory, oliwki i ser feta to idealne i lekkie połączenie, które kojarzy się z greckimi klimatami.
Składniki:
- sałata lodowa,
- pomidorki koktajlowe,
- garść czarnych oliwek,
- ser feta,
- szparagi,
- papryka żółta,
- papryka czerwona,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- miód,
- sól i pieprz,
Sposób wykonania:
Należy dokładnie umyć szparagi, pomidory, sałatę i paprykę. Odciąć zbędne końcówki szparagów, wrzucić szparagi do wrzącej wody i gotować przez ok. 3 minuty.
Pomidory koktajlowe przekroić na pół, ser, paprykę czerwona i paprykę żółtą pokroić w większą kostkę, sałatę rozdrobnić.
Wszystkie warzywa i ser wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Połączyć składniki ze sobą.
Następnie w osobnym pojemniku zmieszać kilka łyżek oliwy z oliwek, soku z cytryny, a także łyżkę miodu. Całość dokładnie wymieszać. Polać sosem warzywa i połączyć ze sobą.
Na koniec polecamy doprawić sałatkę pieprzem i solą.
• Sałatka z brokułów
Brokuły w połączeniu z innymi warzywami stanowią świetny dodatek do dań grillowanych. Duże znaczenie ma także idealny sos.
Składniki:
- sałata,
- winogrona zielone,
- brokuły,
- kilka rzodkiewek,
- cebula dymka,
- kilka plastrów smażonego boczku,
- jabłko,
- orzechy piniowe,
- parmezan,
- majonez,
- ocet winny,
- cukier,
Sposób wykonania:
W małej salaterce wymieszać majonez, cukier i ocet winny. Sos wstawić do lodówki na kilka minut.
W tym czasie wyciąć twarde łodyżki z brokułów i pokroić warzywa na małe kawałeczki.
Zielone winogrona przekroić na pół, drobno pokroić rzodkiewki, cebulę dymkę oraz jabłko.
Bardzo drobno pokroić także boczek. Brokuły, winogrona, rzodkiewki, cebulę dymkę, jabłka, boczek i orzeszki zmieszać w jednej misce.
Dodać sos i wszystko razem dokładnie wymieszać. Sałatkę odstawić na kilka minut przed podaniem, aby składniki dobrze się zmieszały.
Mimo obecności majonezu i boczku jest to stosunkowo lekka propozycja. Wszystko za sprawą pozostałych składników, które doskonale ze sobą współgrają.
Smacznego !