Jeśli myślimy o naleśnikach mamy przed oczami głównie ich słodką wersję z cukrem bądź dżemem.
Warto jednak pamiętać również o naleśnikach wytrawnych.
To świetna alternatywa dla kanapek lub fajny pomysł na obiad.
Możemy podawać je z mięsem, serem, a także z warzywami. To świetny sposób żeby zaskoczyć naszych gości i przedstawić im nową wizję na to bardzo popularne danie.

Przedstawaimy poniżej 3 różne przepisy na wytrawne naleśniki :

Jak zrobić same naleśniki?

Składniki :
* 1 jajko
* niepełna szklanka mleka
* niepełna szklanka wody
* sól i pieprz
* odrobina proszku do pieczenia
* mąka pszenna

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć, mąki dodać tyle żeby ciasto miało gęstą, lejącą konsystencje. Do ciasta można dodać trochę przyprawy curry.
Usmażyć na gorącym oleju, możliwie cienkie naleśniki.

Naleśniki z mięsem mielonym i ziołami
Składniki:
Farsz (na ok. 15 szt.):
* 500g mięsa mielonego
* krojone pomidory w puszce
* średnia cebula
* 2-3 ząbki czosnku
* żółty ser (starty)
* sól
* pieprz
* tymianek
* bazylia
* oregano
Sos czosnkowy:
* duży jogurt naturalny
* łyżka majonezu
* 3-4 ząbki czosnku
* sól
* pieprz

Sposób wykonania:
Wcześniej przygotowujemy naleśniki. Gdy mamy je już gotowe kroimy czosnek z cebulą oraz podsmażamy je na patelni. Dokładamy mięso oraz dodajemy pieprz i sól. Całość smażymy razem.
Gdy mięso będzie już dobre dodajemy pomidory (mogą być świeże lub z puszki). Dusimy je razem do momentu, gdy pomidory się rozpadną, a sos odparuje.
Bardzo ważne jest, aby nasze nadzienie nie było zbyt wodniste.  Dodajemy przyprawy według własnego uznania. Na koniec dodajemy starty ser (około jednej garści) aby złączyć farsz.
Gdy farsz będzie gotowy, kładziemy go na środek naszego naleśnika ( 1-2 łyżki zależnie od wielkości naleśnika).

Naleśniki z twarogiem na ostro
Składniki farszu:
* twaróg półtłusty 100g
* cebula dymka 1 szt
* papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
* pietruszka natka
* świeża bazylia
* pieprz i sól

Sposób wykonania:
Naleśniki przygotowujemy wcześniej. By zrobić farsz, kroimy na drobno cebulę z ziołami, dodajemy twarogu i zgniatamy z papryką. Następnie dodajemy soli i pieprzu.
Gdy farsz będzie już gotowy smarujemy 1/2 naleśnika farszem i składamy go w trójkąt.
Możemy również tak poskładane naleśniki podsmażyć na patelni aby miały one dodatkowo chrupiącą skórkę.

Naleśniki z warzywami
Składniki farszu:
* ½ główki brokułu
* 1 puszka lub słoik kukurydzy
* 200 g żółtego sera krowiego lub wegańskiego
* 3 marchwie
* 2 cebule
* 1 papryka
* 2 łyżki oleju
* sos pomidorowy
* śmietana zwierzęca lub roślinna

Sposób wykonania:
Po wykonaniu naleśników obieramy cebulę, którą następnie kroimy w kostkę i smażymy na złoto. Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak samo postępujemy z serem. Paprykę kroimy w kostkę, a brokuły dzielimy na różyczki.
W misce mieszamy cebulę z serem, brokułami, papryką oraz kukurydzą. Tak zrobiony farsz rozkładamy na naleśniku, który potem zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Tak ułożone naleśniki polewamy sosem pomidorowym po czym zapiekamy w piekarniku do momentu roztopienia sera.

Smacznego !