W czasach, kiedy każdemu z nas towarzyszy codzienny pośpiech i życie w wiecznym pędzie często nie mamy czasu na zdrowe odżywianie.
Szybkie gotowanie w stylu FIT sprawia natomiast, że poczujemy się pełni energii i siły do życia, mamy moc i motywację do osiągania nowych celów.

Jesienna dieta fit opiera się na wykorzystywaniu składników sezonowych.
Podpowiemy, jak stworzyć z nich dietetyczne potrawy, które będą nie tylko zdrowe, ale również wyjątkowo smaczne.

Krem z dyni Fit

Na początek jesienny klasyk z wykorzystaniem prawdziwego symbolu tej pory roku – dyni.

Składniki:

  • 500 g dyni pokrojonej w kostkę (oczyszczonej z ziaren i skórki),
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę,
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek wysokiej jakości,
  • 3 pomidory
  • domowy bulion warzywny,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę (tutaj znajdziesz oferty kupna), całość podsmażamy w odpowiednim garnku na oliwie z oliwek (tutaj znajdziesz najlepsze garnki).
Dodajemy dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę, dusimy około 10 minut. Całość zalewamy 2 szklankami bulionu, dodajemy kurkumę, sól i pieprz, gotujemy przez 15 minut.
Dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory, gotujemy do miękkości warzyw, czekamy, aż zupa ostygnie, blendujemy na gładki krem.
Podawać można z ziarnami słonecznika, dyni, jogurtem naturalnym, chilli lub natką pietruszki.

Domowe batoniki musli

To sposób na smaczną i zdrową przekąskę, którą możemy zabrać do pracy lub szkoły. Wszystkie składniki odmierzamy „na oko”.

Składniki:

  • pestki dyni,
  • ziarna słonecznika,
  • suszona żurawina,
  • rodzynki,
  • daktyle,
  • suszone śliwki,
  • orzechy nerkowca,
  • nasiona chia,
  • mielone siemię lniane,
  • miód,
  • olej kokosowy.

Przygotowanie :
Wszystkie składniki mieszamy, większe możemy rozdrobnić krojąc na małe kawałki.
Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tutaj znajdziesz oferty naczyń do zapiekania).
Całą masę dobrze dociskamy i wyrównujemy. Pieczemy w 190 stopniach, około 30 minut.
Po solidnym wystygnięciu masy możemy podzielić ja na batoniki.

Szakszuka w wersji fit

Szakszuka zwana tunezyjskim śniadaniowym bałaganem, zyskuje coraz więcej fanów w Polsce. Podpowiemy, jak przygotować takie śniadanie w szybkiej i zdrowej wersji FIT

Składniki:

  • 1 papryka,
  • 3 pomidory lub puszka pomidorów,
  • awokado,
  • pieczarki
  • 2 jajka,
  • 2 plastry szynki parmeńskiej,
  • 2 garści rukoli
  • sól, pieprz
  • łyżka masła klarowanego.

Przygotowanie:
Warzywa (oprócz pomidorów) podsmażamy na łyżce klarowanego masła, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.
Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodajemy porwaną szynkę parmeńską, mieszamy. Wbijamy jajka we wcześniej przygotowane dołki w warzywach, czekamy aż lekko się zetną, pamiętajmy jednak, że żółtko powinno być płynne.
Kiedy uznamy, że jajka są gotowe posypujemy całość świeżą rukolą – Shakshuka jest gotowa.

Smacznego !