Harmonia smaków i aromatów odpowiednio doprawionych jarzyn plus aksamitna konsystencja.
Przez długi czas zupy kremy jadaliśmy jedynie w wykwintnych restauracjach.

Jednak odkąd w każdej kuchni mamy do dyspozycji mikser lub blender oraz dostęp do różnego rodzaju składników – cream soup staje się coraz popularniejszą alternatywą dla tradycyjnego rosołu czy kapuśniaku.

Zupa krem jest doskonała zarówno jako pierwsze danie jak i cały obiad. Może być również wspaniałym pomysłem na lekką kolację.
Wszystko zależy od dodatków i indywidualnych upodobań smakowych.

Poniżej przedstawiamy trzy propozycje przepisów na pyszne i zdrowe, kremowe zupy.

Przygotowanie każdej z nich nie zajmie więcej niż pół godziny. Najlepiej jednak wcześniej przygotować domowy, zdrowy bulion, który stanowi bazę zupy.
Wystarczy w litrze wody ugotować włoszczyznę (2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, pół selera, pół dużego pora z 2 listkami laurowymi, 2-3 ziarenkami ziela angielskiego i szczyptą lubczyku).

Krem z pomidorów z grzankami z bagietki i/lub mozzarellą

To prawdziwa bomba witamin i potasu. Sycąca i lekka jednocześnie, zamiast tradycyjnej pomidorówki z makaronem i zieloną pietruszką.

Składniki:
– Świeże, dojrzałe pomidory – 1 kg
– Bulion warzywny albo drobiowy – 250 ml
– Masło – ½ łyżki
– Oliwa – 1 łyżka
– Cebula – ½ dużej lub 1 mała
– Czosnek – 2 lub 3 ząbki
– Cukier – 1 łyżeczka
– Ocet winny lub ryżowy – ½ łyżki
– Bazylia, zielona pietruszka, chili, pieprz – w dowolnych konfiguracjach i proporcjach
– Dodatki: grzanki, mozzarella 100g kaszy kuskus

Przygotowanie:
Pomidory należy zanurzyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki.
Pokrojoną, zeszkloną na maśle i oliwie cebulę i czosnek wymieszać z pokrojonymi pomidorami.
Następnie dodać cukier i ocet, całość zagotować, po czym dolać gorący bulion i zagotować ponownie.
Garnek najlepiej przykryć pokrywką i gotować zawartość jeszcze około 5 minut, po czym zmiksować i gotować około minuty.

Świetnie smakuje z grzankami oraz serem mozzarella, który wraz z bazylią nadaje iście włoskiego charakteru.

Zielona – brokułowa zupa krem

Brokuły to źródło wielu cennych substancji odżywczych wzmacniających układ odpornościowy. Chronią przed nowotworami, anemią i cukrzycą.

Składniki:
– Brokuł – 1 duży świeży lub ok. ½ kg mrożonego
– Cebula – 1 średnia
– Czosnek – 3 ząbki
– Bulion – 1 litr
– Serek topiony o smaku śmietankowym – 100 g
– Masło – 2 łyżki
– Dodatki do wyboru: grzanki, groszek ptysiowy

Przygotowanie:
Kroimy czosnek i cebulę, następnie szklimy je na maśle, po czym dodajemy rozdrobnione na mniejsze cząstki brokuły.
Po chwili należy zalać wszystko gorącym bulionem i gotować do chwili aż brokuł stanie się miękki. Następnie dodajemy serek śmietankowy i mieszamy go w zupie do rozpuszczenia. Całość blendujemy.
Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Cebulowa zupa krem

To smaczny sposób na wzmocnienie odporności i rozgrzanie się w chłodny dzień. Cebula chroni też przed miażdżycą i nadciśnieniem.

Składniki:
– Cebule –  6 sztuk
– Czosnek – 2-3 ząbki
– Masło – 2 łyżki
– Oliwa – 2 łyżki
– Mielona papryka słodka – 2 łyżeczki
– Bulion warzywny – ½ litra
– Mąka – 1 łyżka
– Tymianek – do smaku
– Grzanki

Przygotowanie:
Obrane i pokrojone cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie i maśle. Kiedy cebula lekko się zrumieni – dodajemy paprykę i mąkę.
Mieszamy do połączenia składników i dolewamy bulion a potem tymianek.
Następnie gotujemy około 20 minut. Gdy cebula jest już miękka, całość blendujemy.
Podajemy koniecznie z chrupiącymi grzankami.

Smacznego !

Jeżeli natomiast poszukujesz naczyń na zupę i talerzy – znajdziesz je w naszym sklepie:  Talerze do zupy,    Salaterki do zupy