Dzieci, te małe i te większe uwielbiają poznawać świat, cieszą je nowe doświadczenia związane z wycieczkami szkolnymi, wypadami piknikowymi, wyjazdem na wieś do babci, czy wczasami i perspektywą budowania zamku z piasku na plaży.
W dzisiejszych czasach podróżujemy nie tylko w okresie wakacji — posiadając nieco czasu i chęci, w każdej chwili możemy zorganizować pociechom ciekawą wycieczkę np. do parku rozrywki czy do wesołego miasteczka, spełniając ich marzenia i zaspokajając ciekawość poznawczą.
Pamiętam, że duża frajdą zarówno na wycieczkach szkolnych, jak i tych z rodzicami, były przekąski pakowane do plecaka na mały głód w podróży.

Niestety rodzice nie zawsze zwracają uwagę na skład przekąsek kupowanych dla dzieci w sklepie, a tymczasem na etykietach można dopatrzyć się mnóstwa niezdrowych składników i dodatków począwszy od ogromnej ilości cukru na sztucznych barwnikach i szkodliwych konserwantach kończąc.

Zapytacie — skoro nie sklepowe, to jakie przekąski spakować dziecku na podróż ?

Samodzielnie wykonane — pyszne i zdrowe

Zamiast fundować maluchowi niezdrową ilość cukru i soli, chemię, i puste kalorie, wykonaj przekąski samodzielnie. Przede wszystkim będzie to gwarantem wartościowego i zdrowego posiłku. Niewątpliwą zaletą jest fakt, że koszt wykonania domowych smakołyków będzie zdecydowanie niższy niż cena przekąsek sklepowych z półki ze zdrową żywnością.

Wykonane w domowym zaciszu przekąski będą źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju naszej pociechy, a jeśli do wspólnych przygotowań zaprosisz dziecko, na pewno będzie to dla was wspaniała zabawa i przygoda.

Pamiętaj o tym, że dzieci jedzą oczami, znaczy to tyle, że posiłek powinien być kolorowy, wyglądać apetycznie i zachęcać dziecko do zjedzenia. Jak najbardziej wskazane są tutaj fikuśne zabawne kształty, nowe przyjemne zapachy i cala paleta kolorów.
Taka przekąska skusi każdego niejadka.

Przekąski słodkie i słone — do wyboru, do koloru

Nie ma mowy o nudzie — w zależności od indywidualnych preferencji smakowych naszego malucha mamy wiele możliwości.
Na słodko, na słono, owocowe, warzywne, z płatków, z czekolady tak bardzo uwielbianej przez dzieci — ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia.

  • Muffinki — kojarzą nam się z kalorycznymi słodkościami i faktycznie słodkie muffinki z czekoladą cieszą się największą popularnością. Jednak nie musi tak być – zamiast mąki pszennej możemy użyć mąki pełnoziarnistej, a zamiast czekolady – owoców, dzięki czemu powstanie równie piękna i smaczna, ale znacznie zdrowsza babeczka. Jeśli nasze dziecko nie przepada za słodkościami, ale chętnie zjada warzywa, możemy wykonać muffinki na słono z dodatkiem kaszy jaglanej, szpinaku i sera, lub muffinki marchewkowe. Dobrą alternatywą będą również placuszki z podobnych składników.
  • Ponadczasowe kanapki — chyba najczęściej wykonujemy je dla naszych milusińskich zarówno na podróż, jak i do szkoły czy na wycieczkę. Jednak kanapki nie muszą być nudne i opatrzone. Uruchom wyobraźnię i popuść wodze fantazji. Użyj pieczywa chrupkiego lub pełnoziarnistego, pokrój rzodkiewkę, ogórka, pomidora, jako, oliwki, przygotuj płasty sera i wędliny — i wyczaruj motylka, nietoperza albo biedronkę. Jeśli to mały łasuch i lubi słodycze, kanapki z masłem orzechowym, truskawkami i bananem będą spełnieniem jego marzeń i jednocześnie zapewnią dużo energii.
  • Batoniki — tak, to jest to, co dzieci lubią najbardziej. Na słowo „batonik” wielu rodziców reaguje panicznie, zupełnie niepotrzebnie kojarzą im się z nadmiarem kalorii, ogromem czekolady i niezdrowego nadzienia. Tymczasem batoniki mogą być zdrowe. Do wykonania zdrowych i smacznych batoników najlepiej użyć płatków zbożowych, odrobiny gorzkiej czekolady, orzechów, wiórków kokosowych, lub słodkich daktyli. W taki sposób mogą powstać również ciasteczka. Taka smaczna słodka przekąska będzie niezastąpionym źródłem energii na długie godziny.
  • Owoce, warzywa, bakalie, wafle ryżowe — to najzdrowsze i najszybsze przekąski „z ręki”. Jeśli dziecko nie będzie miało czasu na spożycie pełnego posiłku lub kanapki, na pewno znajdzie chwilkę, żeby zjeść „w biegu” jabłko, pokrojone w słupki marchewki lub paprykę, sięgnąć do kieszeni po opakowanie  pestek dyni, orzechów albo suszonych owoców.
  • Woda z owocami — zdecydowanie ta opcja jest zdrowsza niż lemoniada lub słodzony napój zakupiony na stacji benzynowej w przerwie. Do wody można dodać ulubiony owoc dziecka: truskawki, pomarańczę, cytrynę, lub kiwi.

Pakowanie — czyli jak nie ubrudzić dziecka

Dziecko w podróży ma zazwyczaj mniejsze niż na co dzień możliwości zachowania higieny i czystości. Trudniej w samochodzie, autobusie, czy pociągu o umycie dłoni, także w wypadku ubrudzenia ubrania dziecko odczuje dyskomfort. Dlatego przekąski oprócz tego, że mają być smaczne i zdrowe, powinny umożliwić dziecku higieniczne, szybkie i łatwe spożycie.

Najważniejsze, żeby przekąski były niewielkie, takie na kilka kęsów w zupełności wystarczą. Można je zapakować w folię spożywczą, woreczki śniadaniowe, lub pojemnik typu box ze szczelnym zamknięciem.

Przepisy dla milusińskich — szybka, zdrowa przegryzka dla dziecka

· Błyskawiczne ciasteczka owsiane

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 100 gram masła
  • 3 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • łyżka miodu

Masło roztopić. Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie i mokre, dodać masło, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać masę łyżką formując niewielkie okręgi.
Można użyć foremek ograniczających rozpływanie się masy. Piec ciasteczka na złoty kolor około 15 minut.

· Roladki z tortilli

  • tortilla pełnoziarnista- 1 opakowanie
  • kremowy twarożek do kanapek — naturalny
  • szynka drobiowa wysokiej jakości w plastrach
  • awokado
  • czerwona papryka

Tortille rozłóż na blacie, posmaruj cienką warstwą twarożku. Połóż szynkę w plastrach, cienko pokrojone awokado, paprykę pokrojona w cieniutkie plasterki i ciasno zroluj tortillę.
Zawiń zrolowane tortille w folię aluminiową i odłóż do lodówki na pół godziny.
Następnie pokrój odwiń i pokrój tortille w plastry o grubości 2cm – w sam raz na dwa kęsy.

Smacznego !