Który typ garnków zapewni zdrowe i profesjonalne przygotowanie potraw?

Jaki garnek wybrać do domowej kuchni aby gotowanie było łatwe i zdrowe ?
Które zestawy garnków nadają się do kuchenki indukcyjnej ?
W jakim typie garnków jedzenie nie przesiąknie metalami, zachowa witaminy i dodatkowo wygląda ładnie po ugotowaniu?

Postaramy się dzisiaj odpowiedzieć na te pytania, obecnie na rynku dostępnych jest kilka najbardziej popularnych typów garnków, poniżej przedstawiamy ich wady i zalety :

Garnki ze stali nierdzewnej – to bardzo wytrzymały i najbardziej popularny typ garnków, garnki są odporne na zarysowania i obtłuczenia, można je używać w piekarniku (tylko zestawy z metalowymi rączkami).
Stal nierdzewna nie wchodzi w reakcję z gotowanym jedzeniem.

Rozróżniamy 2 typy stali nierdzewnej wykorzystywanej przy produkcji garnków :
18/0  czyli bez zawartości niklu, jest to nieco gorszy gatunek stali (nie radzimy zostawiać takich garnków w zmywarce po zakończonym myciu) ale polecamy dla alergików uczulonych na nikiel.
18/10  czyli zawartość 18 % chromu i 10 % niklu – jest to tzw. lepszy gatunek stali, garnki nie pokrywają się nalotem, są bardziej odporne na kwasowe środowisko podczas gotowania potraw. Takie garnki starczą na dłużej !

Większość sprzedawanych obecnie zestawów posiada trójwarstwowe dno czyli wkładkę termiczną utrzymująca dłużej temperaturę gotowania, oprócz tego dzięki wkładce w większości nadają się do indukcji. Generalnie obowiązuje zasada – im grubsza stal i cięższy garnek tym lepszy, nieco wolnej się nagrzewa ale zapewnia długą bezproblemową pracę, wskazane są również uchwyty stalowe zgrzewane a nie nitowane (zgrzewane uchwyty występują w garnkach lepszej klasy)

Polecamy garnki firmy Gerlach, ELO, Valdinox – dostępne po kliknięciu w nazwę firmy.

Garnki emaliowane – to najbardziej znany typ garnków, gotowały na nich już nasze mamy i babcie.  W budowie jest to garnek stalowy pokryty warstwą emalii (naturalnej mieszaniny ze sproszkowanych minerałów i topników) Powłoka emaliowana jest gładka, antybakteryjna, nie wchodzi w reakcję z żywnością.
Garnki emaliowane sprzedawane są w różnych kolorach i odcieniach, mogą mieć różnokolorowe dekoracje lub napisy, stanowią miły dla oka akcent w naszej kuchni.
Z natury budowy (garnek stalowy) nadają się do wszystkich typów kuchenek w tym kuchenki indukcyjnej

Prosimy jednak pamiętać iż emalia podczas uderzenia (np. upadku garnka itp.) odpryskuje a miejsce bez emalii po czasie rdzewieje.

Polecamy jako popularny i uniwersalny typ garnków – najbardziej znanym producentem emaliowanych garnków jest polska firma Emalia Olkusz, oprócz tego polecamy garnki Silesia i Meyerhoff

Garnki z powłoką teflonową – produkowane ze stali lub aluminium, pokryte wewnątrz powłoka nieprzywierająca typu teflon (lub inną tego typu jako iż teflon jest znakiem zastrzeżonym firmy Dupont).
Potrawy (szczególnie mięsa) można w takim garnku wstępnie obsmażyć, również bez tłuszczu, szczególnie popularne z tą powłoką są patelnie. Pomimo tego iż gotowanie na nich jest szybkie i bezproblemowe to jednak cechą ujemna jest szybkie rysowanie się takiej powłoki, dlatego producenci zalecają użycie specjalnych silikonowych akcesori do garnków. Również czyszczenie nie powinno odbywać się z użyciem tzw. druciaka.

Nie wszystkie garnki  tego typu nadają się do indukcji, garnki aluminiowe muszą mieć na dnie specjalny wkład (dysk) ze stali ferromagnetycznej aby zadziałały na indukcji.
Garnki z powłoką teflonową znajdziesz po kliknięciu tutaj

Garnki z powłoką ceramiczną – to obecnie bardzo popularny i nowoczesny typ garnków, powłoka ceramiczna posiada właściwości teflonu, jedzenie do niej nie przywiera, nie wchodzi z nią w reakcję a dodatkowym atutem jest fakt iż jest ją trudniej porysować niż powłokę teflonową.
Garnki są wytwarzane w większości przypadków z aluminium, już z wbudowanym dyskiem ferromagnetycznym dzięki czemu nadają się do kuchenek indukcyjnych.
Specyfika konstrukcji pozwala na malowanie garnków na dowolny kolor dzięki czemu stanowią również ozdobę nowoczesnej kuchni

Garnki te są częstym wyborem wśród naszych klientów – polecamy serie Harmony i Vitality firmy Gerlach.
Inne garnki z powłoką ceramiczną są dostępne pod tym adresem

Garnki żeliwne – są bardzo trwałe i ciężkie. Doskonale nadają się do potraw jednodaniowych, garnki dość długo się nagrzewają ale potem długo trzymają ciepło. Nie wszystkie nadają się na kuchenki indukcyjnej – nie jest to powszechny typ garnków do gotowania, łatwo na nim przypalić potrawy, dość mocno się nagrzewa wiec nie polecamy przy gotowaniu rodzinnym razem z dziećmi.

Inne typy garnków  :

Szybkowar – garnki dla zapracowanych, oszczędzają czas. W szybkowarach powstaje nadciśnienie, które przyśpiesza proces gotowania nawet o 70 procent, przy połowie oszczędności energii.
Potrawy z szybkowaru dzięki gotowaniu pod przykryciem zachowują więcej witamin i minerałów niż te gotowane tradycyjnie.
Wadą jest na pewno cena – profesjonalny szybkowar kosztuje ok 300 zł – polecamy firmy Gerlach lub niemieckiej ELO

Parowar – czyli cały obiad w jednym garnku, w tego typu garnkach potrawy gotują się na parze, dzięki temu tracą najmniej witamin i minerałów, zachowują smak a potrawy przyrządzamy bez użycia tłuszczu